Venäjäntoyt

Esittely

Otteita rotumääritelmästä

VENÄJÄNTOY (RUSSKIY TOY)

Alkuperämaa: Venäjä

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Venäjän suosituimpia kääpiökoiria 1900-luvun alussa oli englanninkääpiöterrieri. Puhdasrotuisten kääpiöterriereiden kasvatus kuitenkin loppui lähes kokonaan vuosina 1920 - 1950, ja koirien lukumäärä putosi huolestuttavan alhaiselle tasolle. Vasta 1950-luvun puolivälissä venäläiset koirankasvattajat alkoivat elvyttää rotua. Lähes kaikilta jalostukseen käytetyiltä koirilta puuttui sukutaulu, eivätkä monet olleet edes puhdasrotuisia. Näille kääpiöterriereille laadittu rotumääritelmä poikkesi monelta osin huomattavasti englanninkääpiöterrierin rotumääritelmästä. Sen jälkeen rodun kehitys Venäjällä kulki omia teitään.

Kahdelle lyhytkarvaiselle koiralle, joista toisella oli hieman pitempi karvapeite, syntyi lokakuun 12. päivänä 1958 urospentu. Tällä pennulla oli selvät hapsut korvissa ja raajoissa, mikä piirre päätettiin säilyttää. Tällä uroksella astutettiin narttu, jolla myös oli hieman pitkä karva. Näin syntyi venäjänkääpiökoiran pitkäkarvainen muunnos, jota alettiin kutsua pitkäkarvaiseksi moskovankääpiöterrieriksi. Moskovalaisella koirankasvattajalla Jevgenia Fominitšana Žarovalla oli merkittävä osuus tämän muunnoksen kehittämisessä. Pitkän jalostustyön tuloksena rajallisesta materiaalista luotiin huolellisella valinnalla uusi rotu venäjäntoy, josta oli kaksi muunnosta: pitkäkarvainen ja lyhytkarvainen.

YLEISVAIKUTELMA: Pieni, tyylikäs, eloisa ja korkearaajainen koira, jolla on kevyt luusto ja litteät lihakset. Sukupuolten väliset erot ovat pienet.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Vilkas, hyvin iloinen, ei pelokas eikä aggressiivinen. Urosten ja narttujen käyttäytyminen eroaa huomattavasti toisistaan.

VÄRI: Musta punaruskein merkein, maksanruskea punaruskein merkein ja sininen punaruskein merkein; myös mikä tahansa punaisen sävy, jossa voi olla mustat tai ruskeat karvankärjet.

SÄKÄKORKEUS: Urokset ja nartut 20 – 28 cm (sallittu poikkeama +/- 1 cm).

PAINO: Urokset ja nartut korkeintaan 3 kg.

Rotumääritelmä kokonaisuudessaan Kenneliiton sivuilla - pdf

Rodun muita aikaisempia nimityksiä ovat venäjäntoyterrieri, venäjänkääpiökoira ja pitkäkarvainen Moskovan kääpiöterrieri.

Rodun lyhenne:
Rotu englanniksi:
Lempinimi:

Linkit

Yhdistykset

Suomen Venäjäntoyt ry

Venäjäntoyt KoiraNetissä, pitkäkarvainen, lyhytkarvainen

Kasvattajat

Harrastajat

Ulkomaiset linkit

Yhdistykset

Kasvattajat

Harrastajat

Tietojen päivitys

Tietojen lisääminen sivuillemme on ilmaista! Muista ilmoittaa mahdollisimman tarkat tiedot, kuten laji, rotu ja kategoria. Otamme mielellämme vastaan myös kuvia. Lähetä tiedot yhteydenottolomakkeella!

Lisää tapahtuma

Ilmoittaminen Lemmikkilinkkien tapahtumakalenterissa on helppoa ja ilmaista!

Lisää tapahtuma