Bretoni

Esittely

Otteita rotumääritelmästä


FIN MVA SE MVA Jarlein Milou
Omistaja / kuvaaja: Teija Pesonen, kennel Luokin

BRETONI (EPAGNEUL BRETON)

Alkuperämaa: Ranska

KÄYTTÖTARKOITUS: Seisova lintukoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Bretoni on kotoisin Keski-Bretagnesta ja on nykyi-sin lukumäärältään yleisin ranskalaisista seisovista lintukoirista. Se on luultavasti yksi vanhimmista mannermaisista spanielityyppisistä roduista; sitä paranneltiin 1900-luvun alussa risteytyksillä ja valikoivalla jalostuksella. Rotumääritelmän luonnos laadittiin Nantesissa vuonna 1907 ja hyväksyttiin Ranskan rotuyhdistyksen ensimmäisessä kokouksessa 7.6.1908. Tämä oli ensimmäinen ”Club de l’Epagneul Breton à courte queue naturelle” (luonnostaan lyhythäntäisten bretonien) -yhdistyksen” rotumääritelmä.

YLEISVAIKUTELMA: Pienin seisovista lintukoirista. Bretoni on lyhytpäinen ja lyhythäntäinen tai hännätön. Sillä on tasapainoinen rakenne ja sen luusto on vahva olematta raskas. Se on tiivis ja vankka, ei liioiteltu, kuitenkin riittävän tyylikäs. Se on tarmokas koira, jolla on eloisa ja älykäs ilme. Bretoni on olemukseltaan kuin pieni, vankka ja hyvin energinen ratsuponi. Rodun jalostajien tavoittelema lyhytlin-jainen rakenne on säilynyt rodun kehityksen aikana.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Bretoni on sosiaalinen ja sopeutuu kaikkiin oloihin. Sillä on älykäs ja tarkkaavainen ilme sekä tasapainoinen luonne. Se on monipuolinen lintukoira, jolla voidaan metsästää kaikenlaista riistaa kaikenlaisissa maastoissa. Se on metsästysinnoltaan varhaiskypsä. Se on erinomainen hakija ja liikkuja, sillä on erinomainen hajuaisti, maastonpeittävyys, oma-aloitteinen ja kes-tävä seisonta, se on hyvä noutaja ja helppo kouluttaa.

VÄRI: Valkoinen pohjaväri, jossa keskikokoisia, epäsäännöllisiä oransseja, mustia tai maksanruskeita laikkuja.

SÄKÄKORKEUS: Uroksilla 48 - 51 cm ja nartuilla 47 – 50 cm, yhden senttimetrin poikkeama ylös- tai alaspäin on sallittu. Ihannekoko uroksilla 49 - 50 cm ja nartuilla 48 - 49 cm.

Rotumääritelmä kokonaisuudessaan Kenneliiton sivuilla - pdf

 

Rodun lyhenne:

Rotu englanniksi:

Lempinimi:

Linkit

Yhdistykset

Kasvattajat


FIN MVA SE MVA Jarlein Milou
Omistaja / kuvaaja: Teija Pesonen, kennel Luokin

Harrastajat